Yhteystiedot

Ramdata Oy
Petter Wetterin tie 3
00810 Helsinki
E-mail: posti@ramdata.fi

Puh. 0207 698 044

Uutiset

4.8.2017Norman Security Suite päivittyy AVG tietoturvaanLue lisää »25.4.2017Norman kuluttajatuotteiden myynti lopetettuLue lisää »4.12.2015ONLINE BACKUP ratkaisu yrityksille ja yksityisilleLue lisää »3.12.2015Kiristyshaittaohjelma TeslaCrypt leviää sähköpostitseLue lisää »30.11.2015Lisenssin uusiminenLue lisää »

Ajankohtaista

Blogin arkisto

Mitä ovat haittaohjelmat, troijalaiset, virukset ja madot?

Share |

Tiistai 10.9.2013 - Norman - käännös Suvi Ranttila


Jos olet uusi tieturvan ihmeellisessä maailmassa, saatat löytää paljon uusia termejä kuten: haittaohjelma, troijalainen, virus ja mato. Mitä ne tarkoittavat?

Valitettavasti ne kaikki tarkoittavat yhtä asiaa: tietokoneesi ei ole täysin turvallinen. Kun tiedät mitä jokainen näistä tarkoittaa, se ei automaattisesti suojaa sinua niiltä, mutta tarkempi tietämys näistä auttaa sinua ymmärtämään mitä vastaan sinun on parasta suojautua.

Joten, mitä ovat haittaohjelmat, troijalaiset, virukset ja madot?


Haittaohjelma

Haittaohjelma on todella tiivistetty termi, oikeastaan lyhennys termistä "haitallinen ohjelma" - haittaohjelma.
Se on yläkäsite mikä viittaa mihin tahansa ohjelmaan, jonka tarkoituksena on vahingoittaa tietokonetta: virukset, troijalaiset ja madot ovat haittaohjelmia.

Monet ihmiset käyttävät "haittaohjelman" synonyymina "virusta", vaikka se on teknisesti virheellinen.
Virus on erillinen momentti haittaohjelmissa, kuten madot ja troijalaiset​​.

Haittaohjelma aiheuttaa lukuisia ongelmia, kuten varastaa henkilökohtaisia ​​tietoja pyyhkimällä kiintolevysi. Lyhyesti: haittaohjelma on ehdottomasti huono asia.

Vakoiluohjelma

Haittaohjelman uteliaampi naapuri - vakoiluohjelma - ei ole suunniteltu aiheuttamaan haittaa käyttäjälle, mutta seurata mitä käyttäjät tekevät, ja tarjoavat näille mainoksia. Muistatko noin kymmenen vuotta sitten, kun tietokoneet olivat täynnä pop-up-mainoksia? Tämä johtui valtavasta buumista vakoiluohjelmatuotannossa.

Virus

Virukset ovat eräänlaisia haittaohjelmia, jotka lisääntyvät kopioimalla itsestään kaksoiskappaleet ja laittamalla kopion toiseen ohjelmaan, ja sitten leviämällä muihin tietokoneisiin. Vaikka jotkut virukset on suunniteltu aiheuttamaan niin paljon vahinkoa kuin mahdollista, yleensä huomaat sivuvaikutuksen viruksesta kun tietokoneesi käynnistyy oudosti - aivan kuten jos ihminen on infektoitunut.

Virukset ovat yleensä suunniteltu leviämään ja varastamaan tietoja; muut vaikutukset ovat usein vain vahinkoja.

Madot

Samankaltaiset kuin ​​virukset, madot pyrkivät myös kopioimaan itseään ja voivat aiheuttaa samantyyppisiä vahinkoja. Kuitenkin, siinä missä virus "tartuttaa" muut ohjelmat toimimaan kanssaan ja levittämään vahinkoa, madot toimivat itsenäisesti ilman muita ohjelmistoja. Madot tavoittelet tietokoneiden haavoittuvuuksia levitäkseen, tai huijaavat käyttäjiä lataamaan ja käyttämään niitä.

Troijalaiset

Troijalaiset ovat haitallisia ohjelmiston osia valepuvussa, aivan kuten legendaarinen Troijan hevonen. Käyttäjiä huijataan lataamaan ja käynnistämään troijalainen, joka voi aiheuttaa erilaisia ​​tietokoneongelmia. Troijalaiset eivät itse kopioi itseään kuten virukset tai madot.

Nyt tiedät keskeisiä määritelmiä haittaohjelmia ja viruksia, tutustu myös muihin artikkeleihin oppiaksesi keinoja niiden poistamiseksi!


Lähde: Norman Blog

Avainsanat: tietoturva, troijalaiset, virus, virukset, madot, hyökkäykset


Kommentit

27.11.2014 12:47  dfbh

aivam


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini