Yhteystiedot

Ramdata Oy
Petter Wetterin tie 3
00810 Helsinki
E-mail: posti@ramdata.fi

Puh. 0207 698 044

Uutiset

4.8.2017Norman Security Suite päivittyy AVG tietoturvaanLue lisää »25.4.2017Norman kuluttajatuotteiden myynti lopetettuLue lisää »4.12.2015ONLINE BACKUP ratkaisu yrityksille ja yksityisilleLue lisää »3.12.2015Kiristyshaittaohjelma TeslaCrypt leviää sähköpostitseLue lisää »30.11.2015Lisenssin uusiminenLue lisää »

Ajankohtaista

Blogin arkisto

Miksi minun pitäisi kirjautua ulos?

Share |

Perjantai 1.8.2014 - Norman - käännös Suvi Ranttila


Ihmisiä neuvotaan aina kirjautumaan ulos kaikista online-palveluista niiden käyttämisen jälkeen, mutta miksi? Huomattavasti kätevämpää olisi jättää itsensä kirjautuneeksi, ja tällä tavalla nopeuttaa seuraavaa visiittiä kyseisessä palvelussa.

sign-out-400x175.png

Kehotus uloskirjautumiseen juontaa juurensa ajalta, jolloin useammat ihmiset jakoivat yhden tietokoneen. Perheillä oli yksi PC kotona, samoihin aikoihin kirjastot mahdollistivat tietokoneiden käyttämisen miljoonille käyttäjille. Tämä tarkoitti, että todella moni käytti samaa konetta, ja mikäli jätit omat tunnuksesi kirjautuneeksi, seuraavalla käyttäjällä oli suora pääsy tietoihisi.


Nykypäivänä kuitenkin on aina vain tavallisempaa että ihmisillä on omat tietokoneet, jolloin perheen käytössä tai kirjastossa olevien koneiden käyttö on vähentynyt huomattavasti. Oikeastaan ainoa tyypillinen paikka, jossa useammat ihmiset jakavat yhden koneen, on internet-kahvila. Sitäkin käytetään useimmiten joko ulkomaan reissussa, tai kun kotona oleva printteri on rikkoutunut.

Kuitenkin, vaikka kehotus uloskirjautumisesta vaikuttaa hieman muinaisjäänteeltä, on edelleen todella tärkeätä kirjautua ulos omilta tileiltäsi useamman käyttäjän koneilla. Mikäli jätät kirjautumatta ulos, on mahdollista, että jätät tilisi auki kenen tahansa luettavaksi. Ja koska internet-kahviloiden koneet eivät ole valvottuja, et saa ikinä tietoosi kuka käytti konetta sinun jälkeesi ja tilasi Amazon-nettikaupasta tuotteita nimelläsi.

Sähköposti on avaimesi


Kaikista tärkeintä on kirjautua ulos sähköpostitililtäsi. Tämä siksi, että lähes jokainen online-palvelu käyttää sähköpostiosoitettasi käyttäjätunnuksenasi, ja sallii salasanan vaihdon sähköpostin kautta.

Mikäli joku ulkopuolinen pääsee käsiksi sähköpostitiliisi, hän pääsee myös Amazon-, eBay-, PayPal- ja Facebook-tileihisi yksinkertaisesti resetoimalla salasanasi. Mikäli huomaat yhtäkkiä, ettet pääse kirjautumaan sisään näihin kyseisiin palveluihin, joku on saattanut suurella todennäköisyydellä asettaa salasanasi uudelleen saatuaan pääsyn sähköpostiisi.

Pitäisikö kirjautua ulos myös kotikoneelta?


Jonkun verran on väitelty aiheesta pitäisikö myös yksityiseltä kotikoneelta kirjautua ulos käyttämistäsi palveluista - varsinkin jos kukaan muu ei koskaan käytä sitä.

Monet tietoturva-asiantuntijat suosittelevat, että mikäli sinulla on käyttäjätason lukitus Windows- tai Mac-tilissäsi, tällöin olet tarpeeksi suojassa pysäyttääksesi muita pääsemästä tileihisi esimerkiksi varkaustilanteessa.

Jotkut kuitenkin uskovat että mikäli jätät itsesi kirjautuneeksi sisään, teet VNC-haittaohjelmien (haittaohjelma, joka avaa verkkorikollisille etäyhteyden tietokoneeseesi) pääsyn tietoihisi helpommaksi.

On omalla vastuullasi minkä päätät olevan tärkeämpää - tarkalleen määritellyn turvallisuuden, vai käyttämisen helppouden? Rehellisesti sanottuna, jätän itseni sisäänkirjautuneeksi omalla kannettavallani. Se ei ole koskaan näköpiirini ulkopuolella, siinä on aina ajan tasalla oleva virustorjunta, enkä pidä ajatuksesta että joutuisin hankalasti joka ikinen kerta kirjautumaan uudelleen sisään käyttämiini palveluihin.

Avainsanat: tietokoneet, kirjautuminen, salasana, sähköposti


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini