Yhteystiedot

Ramdata Oy
Petter Wetterin tie 3
00810 Helsinki
E-mail: posti@ramdata.fi

Puh. 0207 698 044

Uutiset

4.8.2017Norman Security Suite päivittyy AVG tietoturvaanLue lisää »25.4.2017Norman kuluttajatuotteiden myynti lopetettuLue lisää »4.12.2015ONLINE BACKUP ratkaisu yrityksille ja yksityisilleLue lisää »3.12.2015Kiristyshaittaohjelma TeslaCrypt leviää sähköpostitseLue lisää »30.11.2015Lisenssin uusiminenLue lisää »

Ajankohtaista

Blogin arkisto

Mitä Android-haittaohjelmat tekevät, ja mihin minun pitäisi varautua?

Share |

Perjantai 3.10.2014 klo 14:05 - Norman - käännös Suvi Ranttila


android-luuri.jpgKaikki tietävät että haittaohjelmat ovat pahasta, ja ne voivat tehdä pahoja asioita tietokoneillesi ja älypuhelimellesi. Suurin osa käyttäjistä kuitenkin ovat epävarmoja infektioiden seuraamuksista. Tämä tarkoittaa vaarojen aliarvioimista, eivätkä käyttäjät tiedä mistä tunnistaisivat infektioiden oireet.

Olemme listanneet tyypillisimmät oireet mitkä ilmenevät Android-haittaohjelman takia, jotta voisit paremmin ymmärtää riskit ja tunnistaa ne.


Mitä Android-haittaohjelmat oikein tekevät?

Tietojen varastaminen
Mitä: Varastavat henkilökohtaisia tietojasi, kuten yhteystietoja, kuvia ja tiedostoja
Miksi se on huono asia: Sen lisäksi että se on kammottavaa, se tarkoittaa myös että rikolliset voivat imitoida sinua ja johtaa ystäviäsi harhaan

Maksuliikennepetokset
Mitä: Vuotavat maksuliikennetietosi rikollisille
Miksi se on huono asia: Jos joku saa käsiinsä esimerkiksi verkkopankin kirjautumistietosi, he voivat siirtää etänä rahasi itselleen. Joidenkin sovellusten tarkoituksena on syödä myös virtaa akustasi, alentaen näin puhelimesi käytön tehokkuutta, vaikket käyttäisikään sitä maksamiseen.

GPSn/kameran/mikrofonin väärinkäytökset
 Mitä: Jäljittävät puhelimesi sijainnin, tai etänä siirtävät kamerasi ja mikrofonisi dataa.
Miksi se on huono asia: Rikolliset saavat mahdollisesti tietoonsa missä sinä olet, pääsevät katselemaan mitä olet tekemässä ja salakuuntelemaan keskustelujasi. Tämä on maksimaalinen yksityisyyden loukkaus, ja sillä voi olla todella ilkeät seuraamukset. Se on kamalaa, todella.

Tekstiviestien (SMS) lähettäminen
Mitä: Lähettävät tekstiviestejä maksullisiin numeroihin, tai tilaavat viestitse maksullisia viestipalveluja
Miksi se on huono asia: Tällä on suora ja huomattava vaikutus puhelinlaskuusi. Maksulliset viestit voivat joskus maksaa jopa yli 5 euroa kappaleelta, joten mieti jos niitä lähetetään puolestasi vaikkapa 10 kappaletta päivässä. Auts.

Muiden sovellusten tai tiedostojen lataukset
Mitä: Ei-toivottujen ja vaarallisten sovellusten ja tiedostojen automaattinen lataus laitteellesi
Miksi se on huono asia: Kuka tietää mitä nämä sovellukset sisältävät? Todennäköisesti, ne ovat haittaohjelmia, jotka lataavat vain lisää haittaohjelmia laitteellesi.

Tekaistut virus-skannerit
Mitä: Teeskentelevät skannaavansa viruksia
Miksi se on huono asia: Nämä sovellukset ovat yleensä vain tapa tarjoilla sinulle mainoksia, tai ne asentavat salaisia sovelluksia kertomatta sinulle niistä. Tarkista aina, että käytät luotettavan tahon antivirus-skanneria.

Linkkien klikkailut
Mitä: Ottavat yhteyttä nettisivuihin taustalla lataakseen mainoksia joissa voit olevinaan tienata rahaa.
Miksi se on huono asia: Tämä hidastaa puhelintasi huomattavasti, käyttää datayhteyttäsi ja laskee akkusi kestoa. Ärsyttävää, vai mitä?

Älyttömät veloitukset
Mitä: Veloittavat sinua jostakin, minkä pitäisi olla ilmaista.
Miksi se on huono asia: Päädyt maksamaan jostakin jonka voisit saada ilmaiseksi, ja olisit voinut rauhassa tehdäkin niin ellei tämä sovellus olisi osunut tiellesi.

Mikäli käytät Android-älypuhelinta, on viisasta pitää siinä antivirus-työkalu asennettuna.

Lue lisää Norman-tietoturvasta Android-laitteelle

Avainsanat: android, tietoturva, haittaohjelma


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini